Nyheter

# Aktuellt | 13 november, 2017

Jobsafe och Dustcontrol inleder samarbete om utbildning i kvartsdamm.

Kvarts är ett naturligt ämne som förekommer i de flesta bergarter och är ofarligt så länge det inte bearbetas. När det väl börjar bearbetas som vid till exempel slipning, borrning eller bilning i betong så frigörs damm som är hälsofarligt. Kvartsdamm finns på många arbetsplatser och du kan vara utsatt för kvartsdamm om du arbetar i eller med till exempel byggbranschen, gruv- och stenindustrin, krossning och malning av sten, stålverk, gjuterier, tillverkning av betongelement eller tunneldrivning.

Jobsafe har tillsammans med Dustcontrol utvecklat en utbildning för alla personer som kommer i kontakt med eller utsätts för kvartsdamm. Under utbildningen går vi bland annat igenom hälsoeffekter och risker i arbetet med kvartsdamm, vilka lagkrav som ställs på arbetsgivare och arbetstagare samt vilka hjälpmedel som finns att tillgå för att arbeta säkert.

”Det är många människor som dagligen utsätts för hälsofarligt kvartsdamm på arbetsplatsen. Vi är oerhört stolta att tillsammans med Dustcontrol, som är experter på området, kunna leverera en kvartsdammsutbildning. Vi ser detta som ett naturligt steg i vår ambition att utveckla utbildningar och koncept som möjliggör en säkrare arbetsmiljö.”
– Marcus Justad, VD, Jobsafe Sverige AB

”Tillsammans med Jobsafe får vi en möjlighet att sprida kunskap och förbättra arbetsmiljön på byggarbetsplatser och industrier på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Jobsafes E-learningskoncept känns modernt, roligt att använda och är tidseffektivt för användaren”
– Anna-Lena Berg, VD, Dustcontrol AB

Om Dustcontrol
Dustcontrol startade 1972 med idén att tillverka sugsystem som fångar damm och andra föroreningar med punktutsug vid källan, både till bygg och industri. Företaget omsätter idag cirka 300 miljoner och har dotterbolag i Finland, UK, USA, Tyskland och Österrike.

Ett nära samarbete med kunderna leder till att Dustcontrol alltid är uppdaterade på krav, regler och arbetsförhållandena som finns på olika arbetsplatser.

Ju renare arbetsmiljö, desto bättre blir slutresultatet – för den personliga hälsan och affären. Det är med andra ord Healthy Business.

Om utbildningen
Utbildningen finns tillgänglig här: Kvarts – stendamm i arbetsmiljö webb

När du vill

Utbilda dig när du vill på dygnet och i din egen takt

Digitala utbildningsbevis

I vår portal har du alltid tillgång till dina utbildningsbevis

Kostnadseffektivt

Minska produktionsbortfall genom att utbilda er personal löpande

Rådgivning

Certifierade rådgivare hjälper er att hålla koll på vad lagen säger

Vad säger våra kunder?

 • Det bästa med Jobsafes koncept är minskat produktionsbortfall, samt möjlighet till utbildning när det kräver en snabb hantering, utan att åsidosätta nivån på säkerhetsbiten.
  Hans-Åke Wennerstrand, KMA-Ansvarig

  Alviks Måleri
 • Alla våra medarbetare ska ha rätt kompetens för att kunna jobba säkert.  Med Jobsafes koncept kan vi säkerställa det utan att få onödiga störningar i produktionen. Det tycker vi är en utmärkt lösning
  Helèn Mejbert, Bravida Uppsala

  Bravida
 • Jobsafe erbjuder utbildningslösningar på webben med hög kvalitet vilket gör att våra medarbetare kan utbilda sig utan att det stör pågående arbete.
  Det sparar både tid och pengar vilket passar oss perfekt.
  H-P Hellgren, Sandå Umeå

  Sandå
jobSAFE is a registered trademark 2016 - Copyright jobSAFE AB - Webbyrå: Brandson AB i Stockholm