Sök
Stäng denna sökruta.

Högre krav väntar Bas P och Bas U – Jobsafe framtidssäkrar med uppdaterad utbildning

Arbetsmiljöverket skärper kraven för flera aktörer inom byggbranschen nästa år. Bland de berörda parterna finns BAS P och BAS U. De nya reglerna, som träder i kraft den 1 januari 2025, innefattar en tydligare rollfördelning och systematisk överlämning.

Uppfyll arbetsmiljökrav och skapa säkra och effektiva arbetsplatser

Jobsafe har redan nu uppdaterat utbildningen enligt det nya regelverket, som bland annat innefattar AFS 2023:3. Under våren kommer samtliga av våra utbildningar att uppdateras.

Vi arbetar aktivt med att säkerställa att utbildningarna är uppdaterade med aktuella krav för att bibehålla hög kvalitet på utbildningarna och en positiv kundupplevelse.

– Vi vill alltid säkerställa att våra kunder har tillgång till rätt och aktuell information och erbjuda utbildningar av högsta kvalitet, därför uppdaterar vi nu alla våra utbildningar enligt kommande regelverk från Arbetsmiljöverket, säger Jacob Olofsson, Head of Business Unit på Jobsafe.

– Vi vill alltid säkerställa att våra kunder har tillgång till rätt och aktuell information och erbjuda utbildningar av högsta kvalitet, därför uppdaterar vi nu alla våra utbildningar enligt kommande regelverk från Arbetsmiljöverket.

I framtagningen av den nya BAS P/U-utbildningen har vi samarbetat med arbetsmiljöproffset Pia Selenius, som har gedigen erfarenhet inom Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Pia menar att det finns flera fördelar med att gå en webbaserad utbildning. Dessa inkluderar tids- och kostnadsbesparingar genom att undvika resor samt flexibiliteten att gå utbildningen direkt när behovet uppstår. 

Sedan ett år tillbaka ägs vi av Infobric Group. Genom förvärvet kompletterade Infobric sitt erbjudande kopplat till kompetenskontroll och uppföljning av kompetenser med digitala kravutbildningar.

Genom att erbjuda digitala utbildningar skapar Infobric Group en större flexibilitet för stora organisationer som är utspridda över landet samtidigt som man är snäll mot både miljön och plånboken med färre resor. 

Vad innebär de nya reglerna?

De nya reglerna, som börjar gälla den 1 januari 2025, förtydligar att arbetsmiljöarbetet inom byggprojekt ska påbörjas i ett tidigt skede. Aktörerna ska anpassa arbetsmiljöarbetet efter byggprojektets storlek, komplexitet och risknivå. Det är också viktigt att ta fram rutiner för arbetsmiljöarbetet och säkerställa att överlämningarna sker på ett systematiskt sätt. Föreskriften AFS 2023:3 gäller för bland annat byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare. Många regler den tidigare byggföreskriften har flyttats till andra föreskrifter. Det finns inga hinder att börja tillämpa de nya reglerna redan nu. 

– Det har varit smidigt att arbeta tillsammans med Jobsafe. De är seriösa och vill alltid säkerställa högsta kvalitet och samtidigt erbjuda en kundupplevelse och en utbildning som är lätt för alla att ta till sig, säger Pia Selenius, Arbetsmiljöfabriken AB

– Jobsafe vill alltid erbjuda det senaste inom bygg och anläggning med framtidssäkrade utbildningar. BAS P/U är först ut i sortimentet, övriga utbildningar kommer också att uppdateras under våren, säger Jacob Olofsson, Head of Business Unit, Jobsafe. 

Det har varit smidigt att arbeta tillsammans med Jobsafe. De är seriösa och vill alltid säkerställa högsta kvalitet och samtidigt erbjuda en kundupplevelse och en utbildning som är lätt för alla att ta till sig, säger Pia Selenius, Arbetsmiljöfabriken AB

Jobsafes Bas P/U utbildning

Vår BAS P/U utbildning vänder sig till dig som ska verka som BAS P eller BAS U och ger dig insikter om arbetsmiljöansvarets fördelning mellan byggherre och beställare. Från planering och projektering till själva utförandet vid bygg- och anläggningsprojekt. Lär dig fördela ansvar, navigera genom de senaste arbetsmiljöreglerna och agera som en kompetent Byggarbetsmiljösamordnare. 

X